Recensământul din acest an desfășurat în întreaga Europă, a făcut ca numeroase asociații umaniste să inițieze campanii prin care să atragă atenția asupra posibilității de a te declara ateu sau fără religie. De exemplu, Asociația Umanistă Britanică, a inițiat una pe modelul faimoasei campanii “Atheist bus” care s-a bucurat de un imens succes mediatic acum câțiva ani și prin care au fost amplasate bannere pe autobuze cu mesajul „There’s probably no god. Now stop worrying and enjoy your life“ (Probabil că Dumnezeu nu există. Așa că nu mai fi îngrijorat și bucură-te de viața ta.)
Într-un sondaj făcut în 2005 de către Eurostat, la întrebarea privind faptul că nu cred nici într-un spirit, nici într-o forță supranaturală, nici în Dumnezeu, au răspuns că nu cred în așa ceva 33% dintre cetățenii din Franța, 30% din Cehia, 27% din Olanda, 27% din Belgia, 26% din Estonia, 25% din Germania, 23% din Suedia, 22% din Luxemburg, 20% din Marea Britanie, 19% din Danemarca, 19% din Ungaria, 18% din Spania, 17% din Norvegia, 16% din Finlanda, 13% din Bulgaria, etc. Câți din România nu cred în astfel de lucruri? Doar 1%, la fel ca în Malta, Turcia și Polonia, conform acestei cercetări. Imagine cu sondajul Eurostat din 2005 privind credința în Dumnezeu - se observă că România are cel mai mare procent din Europa de persoane care se consideră religioase
Așadar, dintre țările membre ale Uniunii Europene, România este cea mai religioasă, conform cu acest sondaj. Dar și cea mai coruptă, prost administrată și înapoiată conform unor numeroase alte studii și analize. Despre conexiunea dintre religiozitatea împinsă spre exces și extremă pe de o parte și gradul scăzut de prosperitate și educație al unor țări sau comunități, pe de alta, voi vorbi cu alt prilej. Acum mă limitez doar la a prezenta aceste statistici privind credința și necredința în Europa.
Campanie desfășura