Primul coş de fum de pe platforma fostei uzine de prelucrare a cuprului de la Zlatna a fost pus la pământ. Dar numai după trei încercări. Totul a fost surprins de un localnic care a postat filmuleţele pe youtube.
Coşurile de fum din Zlatna, trei la număr, dintre care două pe platforma fostului combinat, au rezistat intemperiilor vremii de peste o jumătate de secol. Pentru unul dintre „turnurile gemene” a venit „sorocul“. „Întrucât din coşul de fum care a fost pus la pământ începuseră să cadă bucăţi, am considerat că este un pericol pentru populaţie. Am luat legătura cu firma care deţine clădirile şi terenul din zonă, ca să-l demoleze, lucru care s-a şi întâmplat“, a explicat Silviu Ponoran, primarul oraşului Zlatna. Un localnic, Horia Fleşer, a filmat punerea la pământ a turnului, a montat cu umor imaginile, şi le-a postat pe internet.
Mulţi cei care au văzut imaginile cu demolarea turnului de 100 de metri şi-au exprimat regretul pentru ceea ce a mai rămas din uzina de la Zlatna. .„Regrete multe pentru vremurile când mergea uzina, dar nu pentru "gaz, a scris Daniela pe un forum de socializare.
În jurul coşurilor de fum de la Zlatna s-au ţesut, potrivit foştilor angajaţi, şi legende ale bunăstării de care se puteau bucura cei care veneau să lucreze în combinat. Oraşul ar fi avut trei bucătării imense, judecând după înălţimea coşurilor de fum.
Unul dintre cele două coşuri de fum care au mai rămas în picioare, ce se înalţă maiestuos pe un deal din apropiere, şi care mai aminteşte de uzina nouă de cupru, a fost cumpărat de doi întreprinzători din oraş. Ei au plătit firmei Elcond din Zalău, proprietara lui, circa 16.000 de lei. O sumă modestă, dacă luăm în calcul că este un colos din fier şi beton, dotat inclusiv cu instalaţie de current electric. La rândul lor, noii proprietari nu l-au făcut fier vechi, ci l-au închiriat unor companii