Pe malul Atlanticului, circa 50.000 de portughezi se consideră drept-credincioşi. Evanghelia şi Apostolul se citesc în două limbi: portugheză şi română.
Portugalia este unul dintre bastioanele de frunte ale romano-catolicismului. Cu toate acestea, există în aria lusitană şi o Mitropolie Ortodoxă, care numără în jur de 44.000 de credincioşi, dintre care vreo 20.000 sunt numai în Brazilia.
De fapt, titulatura oficială a acestei biserici ortodoxe este Mitropolia Ortodoxă de Portugalia, Spania şi toată Brazilia, şi se mândreste cu şaşe episcopi şi patru mănăstiri în care se nevoiesc cam o sută de monahi. Portugalia devine o ţară în care se face din ce în ce mai simţită prezenţa Ortodoxiei, după 1990, desigur şi datorită emigraţiei.
Memoriile unui ierarh
Mai multe mii de români, în special moldoveni basarabeni, s-au stabilit în Portugalia, iar numai într-un singur an Biserica Ortodoxă Portugheză a oficiat circa o sută de botezuri. Pe malul Atlanticului, în bisericile ortodoxe, Evanghelia şi Apostolul se citesc în două limbi: portugheză şi română.
Pe acestă cale mulţumesc încă odată teologului rus AV Slesarev, promotor al proiectului Anti-raskol, dar şi Prea Sfinţitului Ambrósio, Episcop Ortodox de Recife - Brazilia, care mă onorează cu prietenia sa. Şi care mi-a pus la dispoziţie rarisima carte-document: "Metropolita Gabriel de Lisboa : Fundação Apostólica da Igreja Ortodoxa em Portugal" (1998). Practic memoriile şi actele eleziastice ale acestui mare ierarh şi apostol al Portugaliei!
Un om de excepţie
Ortodoxia în Portugalia este legată de Mitropolitul Gabriel, primul său ierarh, denumit pe drept cuvânt Apostolul Portugaliei. Pe numele său de laic Rocha, la 28 de ani, tânărul portughez descoperă frumuseţea şi bogăţia spirituală a bisericii răsăritene în Elveţia, unde studia Filosofia şi Literele.
După o vizită la Muntele Athos, dev