„Adevărul“ demarează astăzi un serial dedicat vieţii unui personaj fundamental pentru istoria noastră: Regele Mihai I al României. La 25 octombrie, Maiestatea Sa împlineşte 90 de ani.
Într-un peisaj tulburat de discursul Regelui, programat, cu greu, în Parlament pentru 25 octombrie, în ziua în care Maiestatea Sa aniversează împlinirea a nouă decenii, „Adevărul" face gestul minim, firesc şi decent, de a-i dedica Suveranului o săptămână specială. Nu rescriem istoria, facem doar articole de ziar, dar acestea măcar sunt oneste. Textele sunt scrise fără părtinire, dar sunt şi marcate de respectul cuvenit celui care a condus România modernă în, poate, cei mai grei ani din existenţa sa. Istoria Regelui Mihai I este încărcată de un dramatism unic între suveranii Europei din secolul XX. Este istoria poporului român, întregit într‑un moment istoric de bunicul său, Ferdinand I (care a continuat opera de modernizare începută de Carol I), şi supus, pe rând, capriciilor aventuriere ale lui Carol al II-lea, pasiunilor violente ale legionarilor şi ale naziştilor, loviturilor programate în fotoliile „roşii" de la Kremlin. Regele a supravieţuit în picioare, drept, tuturor acestor farse şi nu a renunţat să fie alături de poporul său, în ciuda efemerilor chiriaşi ai istoriei pentru care a fost incomod. Mihai I a rezistat tuturor acestor „execuţii" şi a ajuns, astăzi, ultimul şef de stat în viaţă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi ultimul mareşal în viaţă al Armatei Române!
Încă din copilărie, Mihai I era pasionat de automobile
Încredinţat dragostei poporului Mihai I s-a născut, la Foişor, pe domeniul de la Castelul Peleş, într-o Românie măcinată de crize economice şi epuizată de Primul Război Mondial, prea greu chiar şi pentru idealul măreţ al întregirii. Venirea sa pe lume a fost întâmpinată cu salve de tun şi cu speranţă. „Astăzi, Pronia Cerească a hăr