Pe lângă spălarea frecventă a mâinilor şi adoptarea unui stil de viaţă echilibrat, ne putem imuniza şi prin vaccinare gripală.
Copiii, vârstnicii, femeile însărcinate şi persoanele cu afecţiuni cronice sunt cei mai vulnerabili în faţa virusului gripal şi a complicaţiilor cauzate de el, deoarece au sistemul imunitar deficitar. De aceea, recomandările specialiştilor în ceea ce priveşte vaccinarea gripală se adresează în mod special lor. De altfel, tocmai din acest motiv categoriile amintite pot să-şi facă vaccinul gratuit la medicul de familie. „În anumite cazuri, gripa poate deveni foarte severă din cauza multiplicării excesive a virusului în organism sau din cauza unei suprainfecţii cu bacterii. Cel mai frecvent, ele determină infecţii pulmonare severe, de tipul pneumoniilor, care pot fi fatale", spune medicul Ion Viorel Alexandrescu, medic primar microbiologie la Institutul Naţional de Cercetare „Ion Cantacuzino" din Bucureşti.
Spălaţi-vă des pe mâini!
Aerul este principala cale de transmitere a virusurilor de gripă, însă acestea pot fi contractate şi dacă atingem obiecte infestate şi apoi ducem mâna la gură, la nas sau la ochi. Aceasta deoarece virusurile pot supravieţui pe suprafeţe până la trei ore. De aceea, potrivit specialiştilor, riscul de îmbolnăvire poate fi considerabil redus nu doar prin evitarea aglomeraţiei, dar şi prin spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi cu săpun.
„Mai ales atunci când am luat contact cu persoane bolnave, este indicat să ne spălăm cu săpun şi să clătim bine mâinile cu apă înainte de a mânca sau de a ne atinge faţa. În plus, acelaşi lucru trebuie să facem şi dacă tuşim sau dacă strănutăm în palmă, pentru a evita îmbolnăvirea altor persoane", spune prof. dr. Adrian Streinu Cercel, medic primar boli infecţioase la Institutul de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş".
Crudităţile şi mişcarea întăresc