În timp ce mii de sălăjeni merg zilnic la muncă şi primesc salarii infime, alte câteva zeci stau acasă şi beneficiază de indemnizaţii de şomaj de mii de lei. Graţie anilor de muncă dar şi al salariilor primite, zeci de sălăjeni aflaţi în şomaj beneficiază lunar de sume „frumuşele” care reprezintă contravaloarea şomajului.
Cea mai mare indemnizaţie de şomaj plătită prin intermediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Sălaj, acordată unui sălăjean rămas fără loc de muncă, este de 2.224 lei. La polul opus, cea mai mică indemnizaţie de şomaj este de 250 de lei acordată absolvenţilor promoţiei 2011 care nu au reuşit să-şi găsească un loc de muncă.
De la 2.224 la 250 de lei
În prezent din cei peste 6.000 de sălăjeni aflaţi în evidenţele instituţiei ca şi persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, mai puţin de jumătate sunt şomeri indemnizaţi. Dintre aceştia doar cinci primesc indemnizaţii de peste 1.000 de lei lunar. Cea mai mare indemnizaţie de şomaj din judeţ este în prezent de 2.224 de lei lunar şi o primeşte un sălăjean care a ocupat funcţia de economist şef în cadrul unei societăţi comerciale, al cărui domeniu de activitate este tursimul. Pe locul al doilea se află un fost lucrător comercial, care a activat în domeniul contabilităţii. Acesta beneficiază de o indemnizaţie de şomaj în valoare 1.489 de lei, iar pe locul al treilea este un şofer în domeniul comerţului, care primeşte 1.313 lei. Un loc de muncă bine plătit este un mare avantaj în cazul în care societatea face disponibilizări în rândul angajaţilor. Dovada cea mai clară este un sălăjean care a lucrat ca şi muncitor, în domeniul activităţilor de testări şi analize tehnice, iar salariul l-a ajutat să obţină o indemnizaţie de şomaj în valoare de 1.166 de lei. Pe utimul loc, în ceea ce privesc valorile indemnizaţiilor de şomaj, de peste peste 1. 000 de lei, se află