Legendă vie printre ortopezii şi pacienţii din Sibiu, prof.univ.dr. Ioan Baier a făcut, în 40 de ani de muncă, aproximativ 30.000 de intervenţii chirurgicale.
CITIŢI ŞI:
Cotizo Draia luptă zi de zi să salveze vieţi
Adrian David și-a transformat dragostea pentru munte în meserie
„Tot ce-am făcut a fost pentru profesia asta”. După 40 de ani de muncă şi aproximativ 30.000 de intervenţii chirurgicale, profesorul Baier zâmbeşte cald, şi vorbeşte cu pasiune despre meseria care i-a adus extrem de multe satisfacţii profesionale.
A terminat în 1971 Facultatea de Medicină Generală din Bucureşti, iar în primii doi ani, de stagiatură, a fost medic de ţară, după care au urmat alţi doi ani, ca medic de intreprindere, la Combinatul Siderurgic din Hunedoara. În 1976 a dat concurs pentru intrarea în secundariat, la vremea respectivă, actualul examen de rezidenţiat. Cei trei ani de rezidenţiat i-a făcut în Bucureşti, la Spitalul de Urgenţă Floreasca şi apoi la Spitalul Universitar, care atunci se deschisese. „Am fost la momentul respectiv, la profesorul Denischi, doar 14 rezidenţi, şi marea majoritate suntem profesori, şefi de secţii, iar unii profesează în străinătate”, spune profesorul Baier.
În 1979, a venit la Sibiu unde, la momentul respectiv, nu era secţie de ortopedie, doar câteva paturi în cadrul chirurgiei. Un an mai târziu, s-a înfiinţat un compartiment de ortopedie, iar secţia a luat naştere în 1982. Din 1988, tot prin concurs, a devenit şef de secţie, şi tot de atunci este şi medic primar. În paralel, şi-a urmat o altă mare pasiune, cea pentru cariera didactică. A început în 1993 ca şef de lucrări, în 1996 a devenit conferenţiar iar din 2000 este profesor universitar. Timp de 14 ani, din 1995 şi până în 2009, a fost director medical al celei mai mari unităţi sanitare din judeţ, şi a condus timp de opt ani Colegiul Medic