Părinţii acceptă să plătească sume modice pentru fondul clasei, însă există şcoli unde această practică a scăpat de sub control. Într-o şcoală din Bucureşti, s-au cerut 500 de lei la început de an. Sursa: Codrin Prisecaru
Să spui "nu" atunci când un cadru didactic ori un părinte cere sume exagerate pentru bugetul clasei ori al şcolii înseamnă expunerea copilului la discriminări.
Cel puţin aşa cred părinţii, care, deşi se revoltă când se colectează bani la şcoală, preferă să-şi arunce frustrările pe forumuri ori pe la colţuri, niciodată la inspectoratele şcolare.
Cadouri scumpe pentru "doamna"
"Toţi sunt mână în mână. Dacă reclami, se uită la tine şi la copilul tău ca la nişte proscrişi", spune mama unei fetiţe în clasa a III-a. Femeia refuză să-şi decline identitatea, de teamă că fiica ei va avea de suferit la şcoală. Ea povesteşte că, la început de an şcolar, o mămică din comitetul de părinţi a venit cu ideea unui cadou "de bun venit" pentru învăţătoare.
"Sunt câteva mame mai zeloase, care se întrec în idei. La finalul anului trecut, am dat câte 100 de lei, din care s-a luat o geantă pentru doamna, iar restul de bani l-a primit în plic. Sunt 32 de copii în clasă, faceţi un calcul". Femeia spune că este de acord să dea "mici atenţii" învăţătoarei, care îşi face bine treaba, dar că deciziile comitetului de părinţi, când vine vorba de cadouri, sunt "aberante".
500 de lei, cotizaţia de început de an
Deşi în ultimii ani, în repetate rânduri oficialii din sistemul educaţional au inserat în discursurile lor celebra vorbă "fondul şcolii este interzis", această practică este în floare. Conştienţi că sistemul este subfinanţat, părinţii acceptă să cotizeze, dar în limita decenţei. În unele şcoli, însă, s-a trecut de limitele bunului simţ.
"Înţeleg că bugetele şcolilor sunt reduse şi accept să contribui la cumpărarea de cretă, rechizite,