Cruda sau folosita in mancarea gatita, ceapa este un deliciu culinar care nu trebuie sa lipseasca din nicio bucatarie si nici din meniul zilnic. Ca medicament, ceapa ajuta la normalizarea circulatiei sanguine, regleaza metabolismul, stimuleaza sistemul imunitar si ajuta la combaterea racelii.
Principalii constituenti ai cepei sunt vitaminele A, B, C, sarurile minerale, sodiu, potasiu, fier, sulf, iod, siliciu, acizi si ulei volatil.
Ceapa este un puternic dezinfectant si un bun diuretic de aceea nu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic. Marii mancatori de ceapa, mai ales de ceapa cruda, sunt oameni sanatosi, puternici, de care gripa se atinge foarte rar ori deloc si bolile infectioase ii ocolesc.
Impotriva tusei se face un decoct de ceapa in felul urmator: o lingura de ceapa tocata marunt se fierbe timp de 10 minute in 200 ml de apa. Se strecoara si se bea cald, cu inghitituri mici, pe parcursul a 10, 15 minute, neindulcit sau indulcit cu o lingurita de miere de albine.
Se beau una, doua cani pe zi. Gustul nu-i placut, trebuie spus, dar rezultatele sunt miraculoase. Pentru calmarea tusei la copii, se face o cataplasma din felii de ceapa, invelite intr-o bucata de tifon. Se incalzeste cataplasma si se pune pe piept.
Tot impotriva tusei se poate face in casa vin din ceapa. Intr-o sticla de un litru (sa se evite plasticul) se pun 200 de grame de ceapa tocata marunt, o suta de grame de miere de albine, de preferat poliflora, si vin de tara, rosu sau alb, netratat. Amestecul se lasa la macerat, la loc caldut, timp de zece zile dupa care se filtreaza. Se iau cate trei linguri pe zi. Preparatul combate si vindeca tusea, favorizand, in acelasi timp, transpiratia. Si copiii pot lua cate o lingurita de trei ori pe zi, fara absolut nicio problema.
Pentru desfundarea nasului si decongestionarea cailor respi