Numărul doljenilor care află că au cancer se apropie de 2.000, în fiecare an. Medicii spun că cele mai frecvent întâlnite sunt cancerul bronhopulmonar şi cel digestiv.
În judeţul Dolj, cifra bolnavilor de cancer se apropie de 20.000, potrivit datelor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj. Medicii spun că, în fiecare an, câte 2.000 de persoane sunt depistate cu această boală. Pe primele locuri se situează cancerul bronhopulmonar, digestiv, cancerul de sân, de prostată şi cancerul de col uterin.
Medicii recomandă alimentaţie variată
Doctorii spun însă că riscul de cancer poate fi redus prin câteva măsuri: alimentaţie variată şi sănătoasă, menţinerea greutăţii corporale normale, activitate fizică regulată, limitarea consumului de alcool, renunţarea la fumat şi evitarea expunerii la fumat pasiv, evitarea expunerii excesive la soare, protejarea împotriva infecţiilor care pot determina cancer. "Datele statistice din ultimii ani arată că România este situată pe un loc mediu în ceea ce priveşte rata standardizată a mortalităţii în rândul statelor membre ale Uniunii Europene şi cu ratele incidenţei şi prevalenţa cele mai mici, dar cu tendinţa crescatoare. Există o tendinţă la creştere lentă, dar progresivă a îmbolnăvirilor şi a mortalităţii prin cancer, valabilă pentru mediile urban si rural si ambele sexe, cu precadere la cel masculin", a informat doctoriţa Narcisa Dinică, medic specialist în sănătate publică din cadrul DSP Dolj.
Moarte cauzată de cancerul de col uterin
Doctoriţa Dinică spune că, potrivit statisticilor, rata mortalităţii este crescută la cancerul bronhopulmonar şi cel mamar, în cazul femeilor. "La bărbaţi, pe primul loc al ratelor de mortalitate prin cancer se situează cancerul bronhopulmonar, urmat de cancerele colorectal, de prostată, de stomac, vezica biliară şi bolile maligne de sistem; la femei, p