Chiar dacă titulatura sărbătorii de la Mica includea şi artele meşteşugăreşti, prea puţin au fost ele reprezentate la festival. Poate unul din cei mai adevăraţi păstrători ai acestor vechi tradiţii prezent la Mica a fost Dan Brânduşă, mic fermier din comuna Daneş, care, alături de familie, şi-a îmbrăcat frumosul port popular românesc şi a venit la sărbătoarea toamnei de la Mica cu tot ce are mai bun şi frumos în cadrul gospodăriei, bunătăţi pe care le-a etalat vizitatorilor de la festival. În capul listei a fost Feteasca de Daneş, produsă chiar de Dan Brânduşă, completată cu alte bunătăţuri specifice zonei Daneşului. “Suntem de la Daneş şi am venit la Mica cu struguri, cu Feteasca de Daneş, cu zacuscă, cu magiun, cu mere, gutui, cârnaţi de casă, pâine de casă, cu tot ce ne-a dat Dumnezeu în această toamnă. Pe lângă aceste produse, femeile gătesc o tocană de legume specific dăneşană, cu care ne vom prezenta şi la concursul culinar de la acest festival. Păcat că e vremea nasoală şi poate era mai multă lume dacă era timp frumos, şi aveam şi noi vânzare mai bună”, a declarat Dan Brânduşă, mic fermier din Daneş.
Păstrarea tradiţiilor
Regretul lui Dan Brânduţă îl reprezintă pierderea tradiţiilor, care încet, încet iau calea pierzaniei. Prin standul de la Mica, dar şi prin dragostea pentru tradiţie frumos şi sănătos, Dan Brânduşă merită tot respectul nostru al tuturor. “Sunt foarte importante aceste tradiţii vechi, şi din păcate prea puţin se mai păstrează din ele în ziua de azi, totul s-a stricat cu vechiul regim, în 50 de ani de comunism multe din tradiţii româneşti s-au pierdut. Dacă se pot reactiva e foarte bine, însă lumea e plecată, tineretul pleacă, mai mult pe afară decât în ţară. Cam greu să se reactualizeze aceste tradiţii şi e important ca noi, atât cât mai putem să le păstrăm.
Este cel mai important ca tinerii să nu uite de tradiţii, de sat