In ciuda eforturilor tarilor europene de a evita o noua recesiune, acest lucru ar putea fi imposibil, conform unor analisti. Chiar si BCE se asteapta ca zona euro sa reintre in recesiune. Astfel, si Romania ar putea fi trasa in jos. Ce putem face pentru a nu ajunge din nou in aceasta situatie dificila?
Banca Centrala Europeana (BCE) considera ca zona euro ar putea reintra in recesiune.
"Nu poate fi exclusa o evolutie negativa a PIB-ului, daca riscurile se vor materializa", a avertizat Josef Makuch, seful bancii centrale din Slovacia.
In raportul din octombrie al BCE se arata ca riscurile de scadere economica sunt legate in special de problemele de pe piata financiara.
Alte riscuri sunt preturile energiei, protectionismul si dezechilibrele mondiale.
"Sa facem ordine in casa"
"Ceea ce putem sa facem este sa punem casa in ordine. Adica sa reducem cat mai mult necesarul de finantare externa, pentru ca efectul crizei externe este scumpirea finantarii. Deci avem nevoie de cat mai putina finantare externa, asta inseamna sa avem deficite cat mai mici", a declarat pentru DailyBusiness.ro Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului pentru Economie Aplicata (GEA).
El a mentionat ca "deficitele mici se pot obtine prin mai multe cai. In prezent noi incercam sa le obtinem doar prin taierea cheltuielor, insa ar trebui sa le obtinem in primul rand prin cresterea veniturilor".
Conform acestuia, cresterea veniturilor in domeniul politicii fiscale prin taxarea averilor, proprietatilor si altele. De asemenea, reducerea CAS-ului (contributia la asigurarile sociale) ar stimula economia, impreuna cu cresterea salariului minim, pentru a nu exista consecinte negative la buget dupa scaderea CAS-ului.
Potrivit unui studiu publicat recent de KPMG, Romania se pozitioneaza printre tarile cu cele