Când se aliniază stelele fotbalului african, centrul îi aparţine lui Abedi Pele (47 de ani), unul dintre ambasadorii Continentului negru. Premiat de trei ori consecutiv cu titlul de cel mai bun jucător african (1991-1993), fostul căpitan al Ghanei a intrat, odată cu derularea celei de-a noua ediţii a galei Golden Foot, în galeria legendelor din Monte Carlo, amprentele picioarelor sale urmând a poposi pe celebra faleză.
Viteza nu-l mai caracterizează, are mersul uşor legănat, e îmbrăcat excentric şi face pauze scurte în discurs. Pare că reflectează, dar îşi reia rapid ideea. Nişte ruperi de ritm, ne spunem, ca în vremea în care impulsiona atacul lui Marseille. Ce echipă! Dinamo ştie, pentru că Tene şi Co. i-au înfruntat (0-0, 0-2) pe jucătorii ce aveau să triumfe în acel sezon al Cupei Campionilor Europeni. De la ultimul act al competiţiei câştigate de Marseille (1993), în faţa celor de la Milan (1-0), s-au scurs 18 ani, dar MVP-ul finalei trăieşte fotbalul la prezentul continuu. Şi-a îmbăiat cei trei fii în şampanie de campion, i-a învăţat abecedarul fotbalului, iar acum sunt jucători profesionişti. Doi dintre ei, Andre (22 de ani) şi Jordan Ayew (20 de ani), au devenit deja oameni importanţi la OM, iar Ibrahim (23 de ani) activează la Lierse.
Abedi, ce a însemnat pentru tine un Mondial găzduit de o ţară africană?
A schimbat cu adevărat imaginea întregului continent, pentru că Africa era percepută înainte doar din trei perspective: malaria, hoţii şi războaiele. Acum, a văzut toată lumea că nu e chiar aşa de rău şi, datorită fotbalului, cred că vechea percepţie s-a modificat. N-au fost probleme de securitate în Africa de Sud, nimeni nu s-a îmbolnăvit şi senzaţia de fotbal calitativ cred că a fost sporită şi de jucătorii tehnici de pe continentul nostru.
Apropo de fotbalişti valoroşi, cine sunt în opinia ta vârfurile Africii?
D