Fondul Proprietatea (FP), susţinut de încasările de dividende de la companiile din portofoliu, şi SIF Transilvania (SIF3), sprijinită de vânzările de acţiuni, ocupă primele poziţii în topul profitabilităţii pentru primele nouă luni din an.
La extrema opusă se situează SIF Banat-Crişana (SIF1) cu un profit de 20 mil. lei şi SIF Muntenia (SIF4) cu un câştig de 13 mil. lei în primele trei trimestre.
Primele nouă luni din an nu au fost deloc uşoare pentru Fondul Proprietatea şi cele cinci SIF-uri, toate raportând scăderi ale activelor nete şi o adâncire a discountului la care acţiunile acestora se tranzacţionează pe bursă în raport cu activul net.
În primele nouă luni din an, indicele BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti, a pierdut 17,87%, deprecierea companiilor din sectorul energetic cuprinse în indicele BET-NG fiind şi mai mare, de minus 22,51%. Indicele SIF-urilor şi al Fondului Proprietatea a scăzut cu aproape 22% în intervalul 31 decembrie 2010 - 30 septembrie 2011.
Administrat de Franklin Templeton, Fondul Proprietatea ţine cap de afiş cu cel mai mare profit la nouă luni: 535,3 milioane de lei, alimentat în principal de încasările de dividende de la companiile din portofoliu.
După primele şase luni din an, Fondul raporta deja un profit record de 543,1 milioane de lei, astfel că în trimestrul al treilea Fondul a raportat o pierdere de 7,8 milioane de lei.
Demersul Guvernului de a strânge cât mai mulţi bani la buget prin obligarea companiilor de stat să distribuie 90% din profit sub formă de dividende i-a adus Fondului Proprietatea, care împarte acţionariatul cu statul român la marile companii de utilităţi, un profit peste estimări în acest an. Fondul a obţinut sub formă de dividende peste 150 mil. lei de la Romgaz şi Hidroelectrica, cele mai mari companii de stat pe care le are în portofoliu, care au an