Fondurilede pensii private obligatorii (Pilonul II) au inregistrat, in primele noua lunidin 2011, un randament mediu anualizat de 9,5%, in timp ce fondurilefacultative (Pilon III) au avut o rata medie ponderata de rentabilitate cuprinsaintre 5,6% si 7,6% - in functie de gradul de risc al fondului, niveluri subcele anuntate in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor anuntateluni de Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului dePensii Private (CSSPP).
In perioada similara din 2010, randamentele medii au fost de 13,3% pe Pilonul II si de 10,2% pe Pilonul III, conform Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
"Niciun fond de pensii nu are probleme din punct de vedere al randamentelor, nu au scazut sub nivelul minim acceptat. Bineinteles ca s-a constatat o reducere a valorii randamentelor din cauza evolutiilor dobanzilor, instrumentelor cu venit fix, care au fost in scadere, dar si din cauza volatilitatii pietelor financiare atat din Romania, cat si din Uniunea Europeana - unde fondurile investesc cu preponderenta", a spus seful CSSPP.
Rentabilitate - Pensii
Astfel, cele 9 fonduri din Pilonul II au avut randamente in intervalul 7,4% - 10,4%, iar cele 13 fonduri din Pilonul III, intre 4,3% si 8,9%, potrivit lui Mircea Oancea.
Seful Comisiei a mentionat ca pe intreg anul 2011, randamentul estimat pe Pilonul II se va situa in jurul cifrei de 10%, nivel dublu fata de rata inflatiei.
"Caderile bursiere au afectat performantele fondurilor de pensii in perioada iulie-septembrie, cand randamentul unitatilor de fond a fost negativ, situandu-se intre -1 si -3%, corectiile fiind mai pronuntate pe Pilonul III", a zis Oancea.
Potrivit datelor CSSPP, fondurile de pensii private obligatorii au inregistrat, in perioada mai 2008 -septembrie 2011, un profit de 634,2