Aproape 1.000 de bugetari din Caraş-Severin, angajaţi ai Consiliului Judeţean şi Primăriei Reşiţa au de restituit statului, sume cuprinse între 20.000 şi 35.000 de lei. Banii provin din sporurile pe care Curtea de Conturi şi instanţele de judecată le-au considerat ilegale.
Oamenii le-au primit în perioada 2007-2009, iar acum trebuie să le înapoieze pentru că nu li s-au cuvenit.Pentru că bugetarii nu au de unde să scoată banii, liderii sindicali au ajuns la o înţelegere cu cele două executive. “Am convenit ca angajaţii să restituie câte 10 lei pe lună”, a spus Marian Apostol, preşedintele CNS Cartel Alfa Caraş-Severin.
Pentru că nici aşa nu au bani, acelaşi sindicat a iniţiat la nivel local un proiect de ordonanţă de urgenţă, care acum e pe masa guvernanţilor. “Cerem adoptarea unei ordonanţe de urgenţă, care prevede ştergerea datoriilor bugetarilor. Banii nu au fost prevăzuţi la bugetul de stat, aşa că nu se poate aprecia că lipsa lor creează deficit bugetar”, a adăugat liderul sindical.
Sanda Marian lucrează de ani buni ca funcţionar public în Primăria Reşiţa. „Nu am de unde să le dau banii, ce să fac? Să îmi vând apartamentul ca să acopăr datoria la stat care a apărut peste noapte?”, se întreabă retoric femeia. La polul opus, reşiţenii nu îi compătimesc pe bugetari. “Dacă tot restituie 10 lei pe lună, nu ştiu de ce se mai vaită, oricum, mare lucru nu fac pe banii statului”, spune reşiţeanul Alexandru Toma, de 27 de ani.