Aproape toti agentii imobiliari negociaza pretullocuintelor cu 5-10% in minus, pentru a majora sansele de finalizare atranzactiilor. Scaderile fata de pretul de cerere pot fi insadiferite in functie de anumiti factori, de la plata cash, la volumul avansuluidat, dar si in functie de tipul de proprietar. DailyBusiness.ro va prezinta cumevolueaza aceste procente, in general pe piata.
47% din agentiile imobiliare care au raspuns la un sondajefectuat de portalul imobiliar TopEstate.ro spun ca pretul poate fi negociatcu pana la 5%, in timp ce alte 40 de procente spun ca reducerile la negociereajung la 10%.
Doar 9% din respondeti au spus ca negocierea aduce scaderide pret de peste 15%, in timp ce 4% afirma ca pretul nu scade la negociere.
Reducerile se aplica insa si in functie de modalitatile de plata saumarimea avansului platit pentru locuinte.
Spre exemplu, la plata cash, discount-urile oferite pot ficu 5% mai mari decat cele acordate clientilor care au nevoie de un creditbancar, motivul fiind tocmai faptul de dezvoltatorul primeste banii pe loc sinu mai trebuie sa astepte aprobarea creditului clientului, spun oficialiiagentiei Real Time.
Potrivit studiului efectuat de TopEstate.ro, si pondereaavansului dat pentru casa are un impact asupra puterii de negociere. Astfel,28% din cele peste 100 de agentii imobiliare din tara care au praticipat lasondaj sunt mai dispuse sa negocieze pretul cu proprietarul dacaavansul depaseste 25%, in timp ce 30% negociaza pretul in functie deeligibilitatea clientului, iar 38% iau in calcul alte criterii.
Agentiile imobiliare care au raspuns sodajului afirma caproprietarii persoane fizice sunt mult mai putini flexibili in negociereapretului decat dezvoltatorii.
Cum s-au cumparat locuintele in ultimele 12 luni? Potrivit sondajului portalului imobiliar, cea mai mare p