Politica administraţiei Obama faţă de Rusia, aflată până acum sub semnul pragmatismului şi al resetării relaţiei cu Moscova, dă semne de schimbare o dată cu apropierea alegerilor prezidenţiale din SUA, care vor avea loc anul viitor. Ignorate în ultimii ani, organizaţiile ruse pentru drepturile omului revin în centrul atenţiei Washingtonului.
Michael McFaul, noul ambasador al lui Obama la Moscova, a subliniat în cadrul audierii sale de către Comitetul pentru Relaţii Externe al Senatului, conform Radio Free Europe, că politica SUA faţă de Rusia trebuie să urmărească două obiective: „trebuie să continuăm să colaborăm cu guvernul rus pentru a promova interesele reciproce ale ţărilor noastre - şi în acelaşi timp să ne aprofundăm relaţiile cu societatea civilă din Rusia."
Îmbunătăţirea acestui al doilea aspect, neglijat în ultima vreme, a şi început, conform unui articol din cotidianul american The Washington Post. Astfel, Michael Posner, vicesecretar de stat în Biroul pentru Democraţie, Drepturile Omului şi Muncă, a făcut exact în acest scop săptămâna trecută o călătorie în mai multe oraşe din Rusia, în care în primul plan au stat discuţiile cu reprezentanţii opoziţiei, ai ONG-urilor şi ai presei.
„Numiţi vinovaţii!"
„În ultimii ani nu am înregistrat nici un progres în privinţa drepturilor omului în Rusia", a declarat Posner pentru Washington Post - „şi trebuie să înfruntăm această provocare". În Nizhny Novgorod, un oraş aflat la 400 de kilometri distanţă de Moscova, sosirea americanului a fost înregistrată cu bucurie. „Autorităţile vorbesc despre noi ca despre un grup marginalizat, iar această întâlnire este un semnal important", a spus Stanislav Dmitrievsky, un activist care investighează crimele săvârşite de armata rusă în Cecenia - şi care a fost condamnat în 2006 la doi ani de închisoare cu suspendare - pentru extremism. Emilia Navru