Vineri, 14 octombrie, RFI România a organizat la Iaşi seminarul „Agricultura - bani europeni pentru o afacere de viitor”. Temele abordate au fost particularităţile agriculturii româneşti, precum şi posibile soluţii pentru viitor din partea experţilor de la Bruxelles, Bucureşti şi Iaşi.
Această discuţie este importantă mai ales în contextul dezbaterii europene despre Politica Agricolă Comună (PAC) propusă de către comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş.
La discuţie au participat peste 50 de studenţi la jurnalism, oameni de afaceri şi experţi în domeniu. Invitaţi: Adrian Rădulescu - deputat, Mihai Lungu - om de afaceri, Ana Maria Florea - Responsabil PR Cora Romania, Cristian Şurubaru - Eurodesk Brussels Link, Iulia Popescu - Institutul European pentru Democraţie Participativă – Qvorum, Henri Luchian - profesor si prorector al Universitatii Alexandru Ioan Cuza, Cătălin Roşca - directorul executiv al Direcţiei Agricole Iaşi, Eduard Kmen - director APIA Iaşi ; reprezentanţi ai Universităţii de Agronomie , ai Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor.
De la oficiali până la investitori, tot mai multă lume afirmă că agricultura şi industria alimentară vor fi două afaceri de succes în viitorul apropiat. Adrian Rădulescu, deputat, a menţionat posibila criză alimentară ca o oportunitate pentru viitoare pentru România, dacă vor exista programe bine dirijate, planificate şi coordonate.
Chiar dacă situaţia actuală a agriculturii româneşti pare să infirme această idee, România poate transforma handicapul de astăzi într-un avantaj pentru mâine. Mihai Lungu, om de afaceri, susţine că există două Românii: cea a oraşelor, care se apropie în asemănare de oraşele europene, şi cea a satelor, care nu seamănă nici ca înfăţisare, nici ca organizare cu cele vestice. Marea problemă, spune Mihai Lungu, este că ţăranului român îi este