Cartoful, folosit in bucatarie pentru prepararea diferitor mancaruri, are si numeroase intrebuintari terapeutice cu efecte imediate, avand proprietati diuretice, remineralizante, antiseptice, tonice cardiace. Sanatos si hranitor, cartoful are in compozitia sa amidon, glucoza, acid folic, bitaminele B1, B6, C si K, precum si minerale, potasiu, fosfor, magneziu.
Cataplasmele cu cartofi reduc inflamatiile, combat durerile de cap si potolesc tusea. In caz de dureri reumatice ori inflamatii ale articulatiilor, cartoful ras prin razatoarea mare este un leac eficient. Cartoful ras se pune pe o bucata de tifon sau panza si se aplica timp de cateva ore pe zona dureroasa. E bine ca suferindul sa stea in pat, invelit cu o patura groasa.
Vremea rece a dus la aparitia racelilor, cu tot cortegiul lor de neplaceri. O cataplasma de cartofi rasi, stropiti cu otet cald amestecat in parti egale cu apa, pusa pe pieptul bolnavului sau legata la gat, potoleste tusea, amelioreaza durerile in gat si grabeste vindecarea.
Daca te doare capul, nu te indrepta spre dulapiorul cu medicamente ca sa iei calmante. Sunt eficiente, e adevarat, isi fac repede efectul, dar dau dependenta si apoi gandeste-te la ravagiile pe care le pot face in organismul tau. O cataplasma cu cartofi rasi, aplicata pe frunte, actioneaza ca un analgezic, mai ales daca esti calm si stai putin intins pe pat.
Sucul de cartofi calmeaza arsurile de la stomac, fiind un excelent remineralizant si detoxifiant. Are, de asemenea, calitatea de a creste imunitatea organismului si de a te proteja de bolile respiratorii de sezon. Sucul de cartofi se recomanda in afectiunile de stomac, gastrita, ulcer gastric si duodenal si in litiazele renale si biliare.
Sucul se obtine dand doi - trei cartofi de marime potrivita, curatati de coaja, prin storcatorul de fructe, atat cat sa iasa