Astăzi este Ziua Mondială pentru Eradicarea Sărăciei, moment în care organizațiile internaționale trag un semnal de alarmă asupra cotelor pe care le-a atins sărăcia la nivel mondial. În prezent, un om din șapte trăiește la limita subzistenței. Sursa: Adrian Scutariu
În România, cam un sfert din populație (23%) trăiește în sărăcie, potrivit datelor Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile, iar numărul copiilor care mor înainte de a împlini vârsta de un an este dublu față de media Uniunii Europene.De asemenea, țara noastră se află pe ultimul loc în ceea ce privește speranța de viață.
Sărăcia este unul din cei mai importanți factori de risc pentru bolile mileniului. HIV/SIDA, malaria și tuberculoza sunt doart câteva din bolile care apar pe fondul sărăciei și sunt responsabile de un număr important de decese.
Protecţia socială, cel mai mic procent din PIB din UE
Banca Mondială estimează că aproximativ 1,3 miliarde de oameni din întreaga lume sunt săraci (cu puţin peste 1 dolar pe zi), iar cele mai recente date arată că, din totalul populaţiei de 7 miliarde de oameni, aproximativ 925 de milioane suferă din cauza foametei. Cei mai afectaţi sunt copiii: cel puţin 5 milioane mor în fiecare an.
În România, rata sărăciei a crescut cu cinci procente în perioada 2005-2008. Ea afectează în prezent 23% din populaţia ţării, potrivit celor mai recente date furnizate de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.
România este unul dintre statele membre UE care cheltuie cel mai mic procent din PIB (14%) pentru protecţia socială, faţă de o medie UE de 27%. Pe de altă parte, procentul alocat sistemului de sănătate din România este de aproximativ 3,8% din PIB, cu mult sub media europeană (7-8%) sau chiar sub media țărilor din Africa (5,9%).
Cea mai scăzută speranţă de viaţă din Europa
Consecințele nu se lasă așteptate. Astfel, România o