Datoritaexterna a Romaniei a crescut cu 67% in ultimii trei ani si ar putea depasi,pana la finele anului, pragul record de 100 miliarde de euro. Potrivitestimarilor specialistilor, am ajuns sa imprumutam 2,4 milioane de euro pe ora.In ritmul asta, vom ajunge Grecia din urma pana la mijlocul anului viitor.
Datoritaexterna a Romaniei a crescut cu 67% in ultimii trei ani si ar putea depasi,pana la finele anului, pragul record de 100 miliarde de euro. Potrivitestimarilor specialistilor, am ajuns sa imprumutam 2,4 milioane de euro pe ora.In ritmul asta, vom ajunge Grecia din urma pana la mijlocul anului viitor. Potrivitdatelor Bancii Nationale, datoria externa a Romaniei a ajuns, lainceputul lunii septembrie, la 96,6 miliarde de euro.
Datoria pe termen scurt (21,8% din total datorie externa) a crescut cu 7,8%fata de finele lui 2010, la 21 miliarde euro, iar cea pe termen mediu si lung(78,2% din total datorie externa), cu 3,7% la 75,6 miliarde de euro.
Privita din acest unghi, evolutia datoriei pare a fi una temperata, inconcordanta cu politica de austeritate promovata de autoritati.
Comparand insa datele cu situatia din 2008, diferenta devine alarmanta. Dinianuarie 2008 si pana in septembrie 2011, datoria externa a crescut cu 67%, dela 57,9 miliarde euro la 96,6 miliarde euro.
"Realitatea este ca suntem la fundul sacului", afirma analistul IlieSerbanescu. “Ne imprumutam pe banda rulanta, iar pericolul este ca, in cazulunui nou val de criza, sa fim prinsi si mai descoperiti. Iaratunci am putea ajunge la fel ca Grecia”, spune expertul.
Datele BNR arata, de altfel, ca ponderea in produsul intern brut (PIB) a datoriei a crescut de la41,4% la 74,6%. Cu altecuvinte, ar trebui sa cheltuim trei sferturi din PIB pentru a ne plati toatedatoriile. Din acesti bani, statul si BNR au de platit aproape 30 miliarde deeuro