Azi, Bucureştiul a devenit, pentru o zi, cel mai important punct pe harta economiei europene. Reprezentanţi de top ai mediului de afaceri, înalţi oficiali guvernamentali şi reprezentanţi ai instituţiilor financiare din România şi Europa s-au reunit pe 18 octombrie în cadrul „Forbes România CEO Forum 2011", eveniment organizat la iniţiativa publicaţiei bilunare de business „Forbes România", aflată în portofoliul trustului Adevărul Holding.
Krzysztof Walenczak, Secretar de Stat, Ministerul Trezoreriei, Polonia
- Cuvântul criză este poate cel mai neînţeles al timpurilor noastre. Este folosit peste tot, dar nimeni nu ştie cu adevărat ce înseamnă.
- Criza este în structura capitalismului. Câtă vreme pieţele sunt libere, crizele vor izbucni.
- În aprope toate ţările europene vedem o formă sau alta de criză. Este foarte important să nu generalizăm, statele au probleme specifice.
- Grecia se confruntă cu o recesiune prelungită, însă PIB-ul cumulat al UE a înregistrat creştere în prima jumătate a anului.
- Clar există oportunităţi de business, mai ales în economiile emergente. Clar acestea vor ieşi în câştig din criză.
- Marile corporaţii sunt forţate să devină mai eficiente, să-şi mute operaţiunile unde este mai ieftin, România şi Polonia pot profita de asta.
Simeon Djankov, ministrul bulgar de Finanţe
- Politicienii au dat-o-n bară. Au fost extrem de nedoritori să rezolve situaţia. FMI trebuia să-i ajute, dar a eşuat mizerabil atunci când a trebuit să furnizeze soluţii reale.
- În vremuri de criză, pieţele reacţionează exagerat. Trebuie să iei măsuri imediate, care pot părea exagerate.
- Situaţia din Grecia a scăpat de sub control.
- Bulgaria este una dintre cele două ţări din UE care nu au majorat taxele în timpul crizei.
- România este una dintre puţinele ţă