România mai are doar nouă luni pentru a rezolva problemele care de 20 de ani au afectat restituirea proprietăţilor, arată un raport recent al Centrului român de politici europene. Andrei Popovici, masterand la Columbia Law School si Harvard Kennedy School of Government, recomandă în raportul scris pentru CRPE câteva măsuri administrative, politice şi judiciare, dar şi soluţii bugetare pentru rezolvarea situaţiei complicate din prezent.
Ca urmare a numărului mare de încălcări de către România ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului privind restituirea proprietăţilor, CEDO a dat in octombrie 2010 prima sa hotarare-pilot împotriva ţării noastre. Curtea a blocat temporar soluţionarea cazurilor de restituire a proprietăţii din România, cerând autorităţilor române să pună ordine în sistem până la 12 iulie 2012.
Statul român a acţionat până acum prin listarea Fondului Proprietatea la bursă în ianuarie 2011, ceea ce asigură că acţiunile pot fi vândute de către despăgubiţi imediat la preţuri de piaţă. Mai mult, noile acţiuni emise de Autoritatea pentru Restituirea Proprietăţii (ANRP) sunt la preţuri de piaţă şi nu la vechiul preţ indice de un leu pe acţiune. Totuşi statul mai are de oferit doar 150 de milioane de euro din Fondul Proprietatea şi nu a anunţat până acum alte surse de despăgubire.
Potrivit raportului CRPE, este nevoie de termene-limită obligatorii pentru fiecare etapă administrativă pentru a eficientiza procesul de restituire şi a permite accesul solicitanţilor la o instanţă în cazul în care acestea nu sunt respectate. Iar instanţele ar trebui să fie autorizate să hotărască în privinţa nivelurilor de despăgubire.
Această măsură ar trebui însoţită de o sporire a bugetului şi a personalului Autorităţii pentru Restituirea Proprietăţii (ANRP) şi a filialelor sale locale. De asemenea, Popovici atrage atenţia că ar trebui