Despărţirea părinţilor, Principii moştenitori Carol şi Elena, a umbrit copilăria Regelui Mihai. Cel proclamat Rege la numai 6 ani mărturisea, peste ani, că a resimţit acut lipsa vieţii de familie. Mihai, al patrulea rege al României, s-a născut în seara de 21 octombrie 1921, la Castelul Foişor din Sinaia.
Regina Elena a Greciei a avut o sarcină dificilă. Pentru mai multă siguranţă, în afară de doctorul Romalo, medicul oficial al Casei Regale, din patria viitoarei mame a fost adus la Sinaia şi un specialist grec, doctorul Louros.
Moştenitorul tronului a venit pe lume mai devreme, în urma unei naşteri complicate, care i-a făcut pe cei prezenţi să se teamă pentru viaţa mamei şi a bebeluşului. „La un moment dat ne-am temut groaznic cu toţii că nu va supravieţui copilul - scria Regina Maria în Însemnările sale -, şi nu puteam suporta acest gând, mai ales pentru ea, dar şi pentru noi, pentru Carol" (Însemnări zilnice, ianuarie 1921-decembrie 1921, volumul III, Editura Albatros, Bucureşti, 2004).
O frumuseţe de copil Regele Mihai, cu bunicul său, Regele Ferdinand Fotografii: Arhivele Naţionale
Naşterea copilului a adus bucurie în familia regală. Micul principe, pentru care a fost ales un nume românesc, nu era doar primul nepot al Regelui Ferdinand, ci şi moştenitorul tronului. Astfel, viitorul dinastiei era asigurat. „Ce uşurare, ce bucurie, bucuria tuturor, că este băiat, că ea este în afara oricărui pericol" se entuziasma Regina Maria. „Şi, deşi mica fiinţă a venit pe lume cam cu o lună mai devreme, este cu adevărat un băieţel frumos şi a intrat din toate puterile în momentul în care a venit în bătrâna şi reaua noastră lume". „Consider că este o frumuseţe de copil", conchidea, mulţumită, augusta bunică. Cu Regina Maria, bunica paternă
Principele Mihai a fost creştinat în ianuarie 1922, la Bucureşti, în rit ortodox, după cum cerea Con