Printre sursele constante de nervi în traficul timişorean probabil că mulţi şoferi ar indica, pe lângă lipsa locurilor de parcare, şi felul în care evoluează instituirea de sensuri unice. Fiind o prerogativă exclusivă a Primăriei, instituirea de sensuri unice le dă bătăi de cap unui număr destul de mare de conducători auto care au observat nu o dată că regulile de circulaţie din anumite zone ale oraşului se pot schimba peste noapte.
Schimbări de pe o zi pe alta
Deşi şoferii deranjaţi pe felul în care se schimbă de la o zi la alta sensurile unice în Timişoara au tendinţa de a-şi revărsa nervii pe Poliţia Rutieră, puţini ştiu că, de fapt, rutieriştii nu sunt implicaţi decât colateral în procesul de stabilire a sensurilor unice şi a sensului de circulaţie de pe acestea.“Sensurile unice sunt decise în cadrul Comisiei de Circulaţie de la nivelul Primăriei Timişoara, structură care stabileşte şi montarea de indicatoare în municipiu”, spune comisarul-şef Nicolae Istrat, din cadrul Serviciului Poliţie Rutieră Timişoara.
Procedura de stabilire a acestor sensuri unice pare să nu fie întotdeauna argumentată punctual, ci cu nişte obiective abstracte gen “fluidizarea circulaţiei”, deşi, de multe ori, instituirea de sensuri unice pare să aibă efect contrar. De cele mai multe ori, fără o dezbatere publică în acest sens, deciziile se iau şi se aplică imediat.
De exemplu, ultima strigare în ceea ce priveşte instituirea de sensuri unice şi sensuri de circulaţie pe acestea a fost la începutul lunii trecute, când s-a decis în cadrul Comisiei de Circulaţie că, în vederea fluidizării şi a degajării traficului, precum şi a traversării Căii Aradului de pe străzile Grigore Alexandrescu şi Marginii, în condiţii de siguranţă, se pune în funcţiune semaforul din intersecţia Căii Aradului cu străzile Marginii, Grigore Alexandrescu şi Gri