Prima emisiune de cultură gastronomică produsă de TV5 Monde şi subtitrată în limba română aduce o serie de 35 de documentare inedite despre cele mai emblematice produse franţuzeşti, a căror poveste va fi istorisită de Guy Martin, renumit maestru bucătar francez recompensat cu trei stele în Ghidul Michelin şi bucătarul şef al celebrului restaurant istoric Le Grand Véfour, din Paris.
Incursiunea în deliciile franţuzeşti va bucura simţurile în fiecare duminică, din 16 octombrie, de la ora 14.00.
Reputaţia trufei negre din Tricastin, a nucii Saint-Jacques, a sparanghelului din Landes, a stridiei din Bretania sau a orezului sălbatic din Camargue a devenit deja legendară. Dar care este de fapt realitatea din spatele legendei? De unde provin cu adevărat toate aceste produse, care este istoria lor şi, cel mai important, ce face ca ele să fie căutate ca şi cum ar fi pietre rare şi aşezate la loc de cinste în meniul celor mai prestigioase bucătării din lume?
Fiecare episod al emisiunii „Epicerie Fine” îşi propune să ofere, în 26 de minute, răspunsurile la toate aceste întrebări, oferind o privire de ansamblu asupra unuia dintre produsele franceze de excepţie care au conferit gastronomiei franceze prestigiul de care se bucură în lume. În primul episod al seriei, pasionaţii de gastronomie vor descoperi povestea trufei negre din Tricastrin. Guy Martin pleacă în regiunea din sud-estul Franţei renumită pentru acest produs considerat astăzi „nobil” datorită rarităţii şi preţului său extrem de ridicat (în anumite perioade, costul unui kilogram de trufe negre poate creşte la 1000 de euro), pentru a întâlni un producător local – Gilbert Hugou - ce îl va purta pe plantaţiile de stejari trufieri unde preţiosul produs se află ascuns sub pământ. Descoperind subtilităţile procesului de plantaţie şi culegere, Guy va pleca apoi să cunoască principalele reţele d