Doi preoţi militari care au ajutat grupările de rezistenţă anticomunistă din Munţii Muscelului au fost evocaţi la Câmpulung.
Emoţii, lacrimi şi amintiri, toate au încăput, sâmbătă, în Galeria „Arta” din Câmpulung Muscel. Cei doi preoţi martiri în închisorile comuniste, Gheorghe Cotenescu (1886 – 1965) şi Nicolae Mănescu (1884 – 1961) au fost comemoraţi de urmaşii lor, dar şi de cei pentru care au devenit în timp un exemplu de patriotism şi credinţă. Manifestarea a făcut parte din ciclul de evenimente “Restituiri. Oameni şi locuri din Muscel” şi a marcat împlinirea a 125 de ani de la naşterea preotului Cotenescu, precum şi a 50 de ani de la moartea preotului Mănescu, cunoscuţi ca sprijinitori ai mişcărilor de rezistenţă anticomunistă conduse de colonelul Gheorghe Arsenescu şi de fraţii Arnăuţoiu, între anii 1949-1958.
A sprijinit logistic partizanii din Muscel
„Aveam 14 ani când a murit bunicul meu, Gheorghe Cotenescu. A fost un om deosebit, plin de viaţă. A studiat Conservatorul, a compus muzică psaltică, a fost secretar şi prieten apropiat al lui Nicolae Iorga, preot militar în războiul de reîntregire, deputat şi membru al conducerii naţionale a Partidului Naţionalist Democrat. A fost şi profesorul al patriarhilor Teoctist Arăpaşu şi Iustin Moisescu”, au fost primele cuvinte ale lui Radu Petrescu la adresa bunicului de care este foarte mândru. Preotul s-a îngrijit să aducă pe calea cea bună sufletele afectate de războaie şi, ulterior, de teroarea comunistă. A ctitorit chiar şi biserica din Stoeneşti, care, în timpul Primului Război Mondial a fost „mânjită” de germani.
„Nemţii au introdus atunci caii în biserică şi bunicul meu a fost nevoit s-o ia de la început, pentru că nu mai putea fi considerată lăcaş sfânt. Biserica a fost sfinţită la 8 octombrie 1939 de Patriarhul Nicodim Munteanu” a mai spus Radu Petrescu. În conştiinţa muscelenilo