Condiţiile meteo favorabile au determinat o producţie net superioară anului trecut
Pentru anul acesta, însă, stagnarea pieţei este cea mai optimistă previziune
Primele semne de revenire sunt aşteptate la sfârşitul acestui an sau abia din 2012
Anul acesta a fost unul dintre cei mai buni ani din punct de vedere meteorologic pentru agricultura din România. Producătorii de vin locali şi chiar importatorii confirmă printr-o producţie mult mai bogată decât cea din 2010 şi de o calitate superioară. Din păcate, recolta de struguri nu poate fi transformată în vin bun de vânzare în acelaşi an, aşa că producătorii de vin trebuie să aştepte anii următori. Pentru acest an aceştia nu se aşteaptă la rezultate pozitive, punându-şi speranţa în perioada sărbătorilor de iarnă sau în vânzările de la anul. Mai mult, pentru 2011, atingerea unui nivel comparabil cu cel de anul trecut poate fi considerată un succes.
Ploile din lunile iunie şi iulie au îngreunat procesul de tratare, dar s-au încadrat în limitele favorabile unei producţii consistente de struguri. Lipsa precipitaţiilor din lunile august şi septembrie a împiedicat, probabil, înregistrarea unui record al producţiei de struguri, însă a facilitat acumularea de zaharuri, ceea ce a sporit calitatea materiei prime pentru viitoarea producţie de vin.
"Recolta acestui an a fost bună atât din punct de vedere calitativ, cât şi cantitativ. După iarna 2010-2011 până în mai 2011 condiţiile meteorologice au fost excelente. Din păcate în lunile iunie, iulie am avut parte de ploi numeroase şi abundente, lucru ce a îngreunat tratamentele fito-sanitare. Nu a fost afectată calitatea strugurilor datorită tratamentelor fito-sanitare aplicate şi alegerii momentului optim pentru recoltarea fiecărui soi în parte; per ansamblu, putem spune că recolta 2011 este net superioară celei din 2010, cu o producţie medie/ha bun