Aceasta este concluzia raportului „Politica industrială: consolidarea competitivităţii", prezentat de Comisia Europeană.
Redresarea economică lentă şi fragilă se reflectă în înrăutăţirea atmosferei în întreaga economie europeană. În plus, există riscuri clare generate de pieţele financiare, creşterea preţurilor la energie şi materii prime şi necesitatea consolidării bugetare. Cu toate acestea, industria Uniunii Europene este în formă şi are potenţialul de a readuce economia europeană înapoi pe calea creşterii.
Există diferenţe considerabile între statele membre: productivitatea medie a muncii în industria prelucrătoare variază de la aproape 125 % din valoarea adăugată brută per persoană angajată în Irlanda la sub 20 % în Bulgaria. Cu puţin peste 20%, România se află în aceeaşi categorie cu Bulgaria, a ţărilor cu o productivitate mult sub media europeană. Cota întreprinderilor inovatoare variază de la 80 % în Germania la 25 % în Letonia. Aici România stă ceva mai bine, cu o cifră de peste 30%. Cel mai mare punctaj în ceea ce priveşte reglementarea avantajoasă pentru întreprinderi este deţinut de Finlanda, iar Italia se situează pe ultima poziţie.
Confruntată cu acest scenariu, comunicarea de astăzi încurajează statele membre să implementeze rapid politici de convergenţă la niveluri competitive coerente cu participarea la moneda euro şi cu piaţa internă.
IMM-uri solide
Aceasta necesită din partea statelor membre politici industriale şi pentru IMM-uri solide şi coordonate. În acest scop, Comisia este gata să promoveze şi să monitorizeze îmbunătăţirile structurale în condiţiile în care economia europeană are nevoie urgent să revină pe o traiectorie de creştere.
„Industria europeană este în formă şi gata de concurenţă. Cu toate acestea, încetinirea redresării ar trebui să ne încurajeze să plasăm competitivitatea şi creşte