Cerintele tot mai drastice privind capitalizarea vor impinge bancile catre fuziuni si achizitii in perioada imediat urmatoare, a declarat, pentru Wall-Street.ro, Radu Ghetea (foto), presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
„Aceasta situatie se intampla si la case mai mari. Actionarii nu mai pot face fata unor cerinte de capital si atunci prefera fuziunile sau achizitiile. Probabil ca unele banci din sistem vor avea alti actionari in perioada imediat urmatoare”, a precizat Ghetea.
Un prim pas in privinta fuziunilor si achizitiilor pe piata bancara locala a fost facut de catre Bancpost si Alpha Bank. Fuziunea dintre cele doua banci elene va crea un grup bancar care va fi plasat pe pozitia a treia in Romania.
Ungurii de la OTP Bank s-au aratat interesati de subsidiara de pe plan local a RBS (Royal Bank of Scotland), dar cele doua parti nu s-au inteles asupra pretului, intrucat era prea mare.
Grupul austriac Volksbank a anuntat ca subsidiara din Romania va fi repozitionata in urmatorii doi-trei ani, dupa care va fi vanduta. Totodata, MKB Romexterra si ATE Bank si-au definit intentiile clare de a pleca din Romania.
Intrebat daca bancile romanesti sunt atractive pentru investitori, seful ARB a spus ca eventualele fuziuni si achizitii vor demara de pe plan extern, iar efectele se vor resimti in sistemul bancar din Romania.
„Vedeti fuziunea de care toata lumea vorbeste, ea nu se intampla in Romania, ci in strainatate. In Romania cine ar putea fuziona? Sunt foarte putine banci de care am putea spune ca pot fuziona sau schimba actionarul, institutii care nu au o banca-mama puternica in spate. Chiar daca s-ar intampla asa ceva, nu ar fi ceva spectaculos, precum este fuziunea anuntata care o sa aiba 9% din sistemul bancar”, explicat Radu Ghetea.
„Noi ar trebui sa ne uitam la ce se intampla in afara granitelor, pentru ca ai