Pelicula care a obţinut Marele Premiu la Cannes 2011, „Bir zamanlar Anadolu'da” / „Once Upon a Time in Anatolia”, în regia lui Nuri Bilge Ceylan, este filmul-surpriză al celei de-a doua ediţii Les Films de Cannes à Bucarest.
Echipa festivalului a ţinut să le ofere spectatorilor şansa de a vedea unul dintre cele mai apreciate filme venite anul acesta dinspre Cannes, un policier cu trimiteri filosofice, o experienţă vizuală intensă şi memorabilă.
„Once Upon a Time in Anatolia” va avea două proiecţii în festival: marţi, 18 octombrie, de la 17.00, la Noul Cinematograf al Regizorului Român, şi joi, 20 octombrie, de la 22.30, în închiderea evenimentului, la Cinema Studio.
Filmul completează lista de pelicule premiate pe Croazetă pe care Les Films de Cannes à Bucarest le-a adus pe ecranele din Bucureşti. Producţia regizorului turc Nuri Bilge Ceylan a obţinut al doilea mare trofeu din palmaresul anual al Cannes+ului, ex aequo cu „Le gamin au vélo” al fraţilor Dardenne. Cineastul e unul dintre răsfăţaţii Cannes-ului, cu mai multe premii în portofoliu: „Uzak” (Marele Premiu la Cannes 2002), „Climates” (Premiul FIPRESCI, Cannes 2006) şi „Three Monkeys” (Premiul pentru regie, Cannes 2008).
Publicaţia „Screen International” descria „Once Upon a Time in Anatolia”ca fiind „unul dintre cele mai impresionante şi mai complexe titluri din competiţie”, în timp ce alţi critici străini îi găseau influenţe din „Poliţist, adjectiv” şi „Aurora”. Un procuror, un comisar de poliţie şi un doctor legist conduc o echipă care încearcă să descopere locul unei crime undeva în vastul podiş al Anatoliei. Doi oameni purtaţi în cătuşe par să fi mărturisit o crimă, însă nici unul nu îşi aminteşte unde şi-au îngropat victima. Extrem de atent la detalii şi superb filmat, policier-ul lui Ceylan este o meditaţie despre crimă, vinovăţie, viaţă şi banalitatea morţii. @N_P