Franța și Germania mai au doar 7 zile să vină cu un plan "coerent" de salvare pentru moneda euro, după ce miniștrii de finanțe ai celor mai bogate economii din lume au aruncat mingea în curtea lor la ultima întâlnire G20 din Paris (14-15 octombrie).
Au mai rămas doar 7 zile până la mult-așteptatul summit european din 23 octombrie, a cărui miză este cu atât mai mare cu cât piețele financiare cer de la liderii europeni care se vor întâlni în Bruxelles un răspuns concret la criza datoriilor suverane din zona euro.
Rezultatul discuțiilor consiliului european va defini și poziția pe care Uniunea Europeană o va adopta la următorul summit al G20 (grupul celor mai bogate 20 de economii din lume) de la Cannes, din 3-4 noiembrie.
Cancelarul Angela Merkel a avertizat însă că posibilitatea ca liderii europeni să vină cu o soluție salvatoare, definitivă pe 23 octombrie este doar o iluzie. „Iluziile care pun stăpânire pe noi acum, că prin acest pachet totul va fi rezolvat şi că totul se va sfârşi luni (24 octombrie) nu se vor împlini", a declarat astăzi (17 octombrie) la Berlin Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel.
În ciuda declarației lui Merkel, așteptările de la summitul european de duminică (23 octombrie) rămân foarte ridicate, iar presiunea de pe umerii liderilor europeni crește pe zi ce trece. Miniștrii de finanțe ai grupului celor mai bogate economii din lume, G20, reuniți vineri (14 octombrie) și sâmbătă (15 octombrie) la Paris au cerut Uniunii Europene să vină cu un plan concret și credibil de recapitalizare a băncilor, să decidă nivelul de implicare a sectorului privat în salvarea economiei Greciei și să mărească capacitatea fondului de urgență, în prezent în valoare de 440 de miliarde de euro, pentru a proteja alte economii care ar putea fi afectate de problemele Greciei.
Tim Geithner, secretarul trezoreriei Statelor Unit