Descoperirile recente ale cercetătorilor italieni şi de francezi, în cadrul experimentului OPERA, ar putea contrazice teoria relativităţii a lui Einstein. Potrivit acestora, neutrinii, particule elementare neutre, ar putea circula mai repede decât lumina, scrie wired.com.
De la publicarea rezultatelor studiului au apărut foarte multe explicaţii ca răspuns. Unii cercetători susţin că se naşte o nouă fizică, neutrinii circulând prin aşa numitele extra dimensiuni, sau că neutrinii circulă mai repede decât lumina atunci când sunt încărcaţi cu anumite energii.
Una dintre principalele obiecţii la rezultatele experimentului OPERA pune în lumină un eveniment din 1987, când o supernovă a adus pe Pământ lumină şi neutrini. Deşi detectoarele au observat că neutrinii au ajuns mai repede decât lumina, oamenii de ştiinţă au explicat fenomenul prin avansul pe care l-au avut neutrinii în faţa luminii.
Neutrinii sunt particule care interacţionează foarte puţin cu materia, fapt care le asigură o deplasare rapidă. Fotonii, particulele care constituie lumina, interacţionează mai mult cu elementele din jurul lor, având nevoie de mai mult timp pentru a fi emişi de o sursă luminoasă. Oamenii de ştiinţă susţin că, dacă ar fi să ne luăm după rezultatele celor de la OPERA, le-ar fi trebuit 4 ani de avans pentru a ajunge înaintea luminii.
Una dintre ideile exprimate odată cu studiul OPERA este cea conform căreia teoria relativităţii a lui Einstein ar putea fi greşită. Echipa OPERA a folosit sateliţi pentru a măsura modul prin care neutrinii parcurg distanţa de 730 de kilometri dintre detectorul lor şi cel de la CERN, unde au fost produşi neutrinii.
Totuşi, pentru că sateliţii se învârteau în jurul Pământului, poziţiile lor faţă de sursa de neutrini s-au schimbat. Ajustarea care ar trebui făcută ar fi de 64 de nanosecunde, aproximativ diferenţa observată de cei de