Produsele fără zahăr sunt extrem de apreciate de persoanele care au tendinţe de îngraşare sau deja sunt supraponderale ori obeze. Dar aceleaşi produse sunt acuzate că afectează dantura persoanelor care le consumă. Este concluzia unui studiu care-şi propune să stabilească în ce măsură dulciurile fără zahăr sunt cu adevărat bune pentru dantură. Studiul a fost publicat recent în British Dental Journal.
Explicaţia? Alimentele care conţin aditivi cu efect acid (dulciuri, băuturi carbogazoase), substanţe existente în mod curent în produsele lights, ar prezenta riscuri ascunse şi ar putea provoca probleme dentare, începând cu erodarea smalţului şi mergând până la parodontoză.
Populaţia ar trebui să fie mai bine informată asupra riscurilor la care se expune atunci când consumă produse îndulcite cu sorbitol şi xilitol, întrucât acestea sporesc riscul eroziunii dintelui, dar şi al tulburărilor gastrice, subliniează un grup de cercetători de la Universitatea din Boston şi din Helsinki care au colaborat la elaborare articolului apărut în British Dental Journal.
Concluzia acestui studiu contrazice încrederea aproape oarbă în produsele lights nu numai ca aliate ale siluetei, ci şi ca apărătoare ale sănătăţii buco-dentare. "Iată că nu este tocmai aşa", spune foarte simplu Stephen Hancocks, de la British Dental Journal.
Produsele fără zahăr sunt extrem de apreciate de persoanele care au tendinţe de îngraşare sau deja sunt supraponderale ori obeze. Dar aceleaşi produse sunt acuzate că afectează dantura persoanelor care le consumă. Este concluzia unui studiu care-şi propune să stabilească în ce măsură dulciurile fără zahăr sunt cu adevărat bune pentru dantură. Studiul a fost publicat recent în British Dental Journal.
Explicaţia? Alimentele care conţin aditivi cu efect acid (dulciuri, băuturi carbogazoase), substanţe ex