După Hramul Chişinăului, oraşul s-a umplut din nou de cerşetori. Poliţia nu-i mai goneşte, aşa că bieţii vagabonzi şi-au reocupat locurile la colţuri de stradă, cu mâna întinsă la pomana trecătorilor. În Capitală trăiesc circa 3.000 de oameni ai străzii, conform unor estimări neoficiale. Autorităţile vorbesc însă de 1.200.
Cerşetorii nu pot sta acasă duminica, chiar de plouă şi frigul te pătrunde până la oase. Socoteala e simplă - oamenii merg la biserică în această zi şi după slujbă sunt mai darnici. Aşa că ieri Chişinăul s-a umplut de boschetari, iar poliţiştii i-au lăsat să-şi facă meseria în pace.
La sermaforul de la intersecţia străzilor Vasile Alecsandri şi Alexei Mateevici l-am reîntâlnit pe Valera. Bărbatul, care pare să aibă vreo 50 de ani, cerşeşte acolo de ani de zile. Nu are picioare. Se deplasează printre maşini în cărucior, riscându-şi viaţa pentru nişte bănuţi. Şoferii trebuie să fie atenţi să nu-l doboare.
MORT SUB ROŢILE MAŞINII
Anul trecut, un alt sărman în scaun cu rotile a fost lovit mortal de un automobil, pe aceeaşi stradă, câteva intersecţii mai la vale. S-ar fi dezechilibrat şi a căzut din cărucior, iar un şofer nu l-a observat şi a trecut peste el, au constatat agenţii de circulaţie.
Valera însă nu se teme de nimic. Petele albe de pe faţă şi urechile mâncate de şobolani nu pot să nu trezească mila şoferilor care staţionează la semafor. De câteva ori pe zi, de el se apropie o femeie blondă, de vreo 50 de ani, invalidă şi ea, dar care poate merge, şi-i ia banii. Când a observat că-i facem poze bărbatului, femeia flutură ameninţător cu bastonul: „E omul meu, nu-l fotografia. Îţi f... una peste aparat şi nimeni n-o să mă tragă la răspundere". În timp ce nevastă-sa autodeclarată se chinuia să fugă după noi, Valera îşi continua liniştit îndeletnicirea, căci tocmai era roşu la semafor.
La o altă intersecţie,