Europenii sunt în general mai pesimişti în legătură cu situaţia generală a economiei din ţările lor comparativ cu situaţia legată de propriile finanţe. Concluzia se regăseşte într-un Eurobarometru privind climatul social din UE publicat luni de Comisia Europeană.
În ceea ce priveşte situaţia personală, cei mai optimişti sunt nordicii iar cei mai pesimişti românii şi grecii. În clasamentul optimiştilor conduc suedezii, urmaţi de danezi, luxemburghezi şi olandezi. Printre cei mai nemulţumiţi de propria situaţie financiară se află maghiarii, bulgarii, românii şi grecii.
Per ansamblu, europenii consideră că situaţia se va îndrepta în următoarele 12 luni cu toate că tot ei recunosc că viaţa a devenit mai scumpă. Comparaţia a fost făcută în raport cu sondajele precedente.
De altfel, la nivel european se constată o neîncredere la nivelul populaţiei faţă de capacităţile propriilor guverne de a lupta cu criza.
În plus, cetăţenii comunitari sunt nemulţumiţi faţă de modul în care autorităţile naţionale rezolvă problema inegalităţii şi sărăciei. Şi aici cele mai mari nemulţumiri le au românii, grecii şi letonii.
Singurii europeni satisfăcuţi de modul în care autorităţile gestionează problema sărăciei sunt luxemburghezii.
În acest context, şeful direcţiei afaceri sociale din cadrul Comisiei Europene atrage atenţia că nemulţumirea reflectată în sondaj se regăseşte din ce în ce mia des şi în acţiuni de stradă.
“Liderii UE trebuie să păstreze determinarea în lupta împotriva sărăciei şi excluderea socială. În acest context, un eurobarometru publicat pe 17 octombrie arată că 64 la sută dintre europeni sunt nemulţumiţi faţă de modul în care inegalităţile şi sărăcia sunt gestionate în ţările lor. Mişcări precum “Los indignados” în Madrid, “les indignés” în Franţa şi mai recenta Ooccupy Wall Street” în New York vorbesc de la sine.”