Încă din copilărie, Mihai I era pasionat de tehnică. Prima şi marea sa pasiune a rămas automobilul. În primii ani de viaţă, de educaţia Principelui Mihai s-a ocupat Regina-Mamă Elena.
Din prima copilărie a rămas cu câteva principii după care s-a ghidat întreaga viaţă: existenţa în acord cu morala creştină şi respectul faţă de cei mulţi. „Nu înseamnă că, dacă te afli într-o poziţie excepţională, trebuie să îi tratezi de sus pe ceilalţi", a detaliat al patrulea suveran al românilor, în dialogul cu Philippe Viguié Desplaces, învăţăturile primei copilării.
Pentru viitorul suveran, Principesa Elena a preferat sistemul de educaţie englez celui german. Norme de conduită a mai deprins viitorul rege şi de la guvernanta englezoaică, Miss St. John. Totuşi, când a revenit în ţară, Carol al II-lea a fost de părere că fiul său era timorat şi intimidat de severitatea bătrânei guvernante, scrie Eugeniu Buhman în memorii („Patru decenii în serviciul Casei Regale a României. Memorii, 1898-1940", Sigma, Bucureşti, 2006).
Prima domnie a coincis cu anii ciclului primar. În locuinţa din Bulevardul Kiseleff, pentru educaţia micului rege se amenajase sumar o sală de clasă. Acolo venea în fiecare zi colonelul Traian Grigorescu, primul său dascăl. Lecţii de limba franceză lua cu un profesor de la Institutul Francez.
Şcoala specială a Voievodului Mihai
Întors în ţară şi în viaţa copilului după o absenţă de cinci ani, Regele Carol al II-lea a intervenit şi în programul şcolar al fiului său. În opinia părintelui, copilul era lipsit de vlagă, de vitalitate şi de tovărăşia celor de vârsta lui. Regele Carol a rezolvat problema într-un mod catalogat de Mihai I drept „original". Pentru educaţia Principelui moştenitor, a organizat o şcoală la Palatul Regal din Calea Victoriei. În total 11 copii, cei mai buni la învăţătură, selectaţi din toate regiunile ţării şi din toate