Economistul german Jürgen Stark, demisionar din Bordul Executiv al Băncii Centrale Europene, a spus în această după amiază, în Parlamentul European că euro-obligaţiunile, văzute ca o posibilă soluţie la actuala criză, nu rezolvă problema datoriilor suverane ci doar „redistribuie costurile" ei.
"Euro-obligaţiune nu oferă o soluţie pe termen lung la criză. Pieţele financiare oferă venituri considerabile guvernelor. Introducerea acestor obligaţiuni nu va reduce problemele din ţările expuse ci le vor redistribui. Prin aceste euroobligaţiuni, costurile crizei practic se redistribuie. Prin urmare, euro-obligaţiunile nu sunt un instrument viabil de finanţare", a spus Stark care a adăugat că fără un "transfer de suveranitate la nivel supra-naţional euro-bondurile nu sunt o soluţie rapidă.
El a adăugat că nu există un leac miraculous la criză, cauzele sunt în mod clar politicile fiscale nesustenabile. "Susţin un set de reguli fiscale obligatorii care să condiţioneze funcţionarea monedei unice care să întărească supravegherea fiscal şi disciplina fiscal din zona euro", a mai spus Stark care a pledat pentru reguli "clare şi dure".
Riscurile, a mai spus reprezentantul BCE, sunt la punerea în aplicare a deciziilor luate la nivel european. "Esenţială este voinţa politică. Nu putem avea succes atunci când potenţialii păcătoşi sunt judecaţi doar după metoda celor prinşi cu mâţa în sac", a mai spus Stark.
Bruxelles vs Berlin
Cancelarul german Angela Merkel a respins luna trecută varianta euro obligaţiunilor în zona euro ca o soluţie la criză şi a spus că problema nu se rezolvă prin „colectivizarea datoriilor", deşi Comisia Europeană le susţinea ca variantă la criza din zona euro.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anunţat pe 14 septembrie, în faţa Parlamentului European de la Starsbourg, că va îndemna ţările din zona euro să emit