Datele solicitate de cei 2.500 de recenzori din Alba sunt obligatorii, iar cei cei care refuză să le furnizeze riscă să fie amendaţi cu până la 5.000 de lei. Startul se va da joi, 20 octombrie.
Primăriile au în sarcină problemele organizatorice ale recensământului, iar angajaţii de la Direcţia pentru Statistică vor avea în sarcină centralizarea şi prelucrarea datelor culese. În Alba şi-au exprimat dorinţa de a deveni operatori de interviu, recenzori şefi şi responsabili de circumscripţii 2.500 de persoane, faţă de un necesar de 2.447.
Dintre acestea 2.048 ne vor adresa, de joi, întrebări legate de studii, dacă suntem sau nu căsătoriţi sau trăim în concubinaj, cărei etnii aparţinem, de ce religie suntem, ce ocupaţie avem, dacă ştim să folosim internetul. Pentru persoanele născute înainte de 2006, trebuie precizat dacă au problem de auz, văz, comunicare, dacă depinde de ajutorul altor persoane în activităţile zilnice. Indiscreţia operatorilor de interviu are şi limite. Nu ne vor întreba, spre exemplu, ce orientare sexuală avem.
Formularul pentru recesământul populaţiei
„ Recenzorii au fost instruiţi cum trebuie completate cele 8 formulare obligatorii pentru populaţie, dar şi cele special. Aici mă refer la cei care locuiesc în internate de elevi, cămine studenţeşti, cămine de bătrâni, case de tip familial, sanatorii, penitenciare, dar şi în hoteluri şi pensiuni, în perioada recesământului. Aici datele vor fi centralizate de administratorii respectivelor immobile, fie că sunt cu funcţie social, medicală sau hotelieră“, a precizat Ioan Crişan, director la Direcţia de Statistică Alba.
Operatorul de interviu se va prezenta în faţa fiecărei persoane cu 8 chestionare. Timpul estimat de autorităţi pentru completarea cerinţelor este de până la 40 de minute. În cazul în care niciun membru din familiile celor plecaţi în străinătate nu va fi de găsit,