În Franţa, se desfăşoară între 17 şi 23 octombrie o mare manifestare gastronomică, ajunsă la a 22-a ediţie: Săptămâna gustului – La Semaine du Goût. O manifestare care îşi propune în primul rând să educe gusturile culinare într-o lume care devine din ce în ce mai grăbită, iar industria alimentară nu este întotdeauna şi compatibilă cu o anumită "artă de a trăi", care se dezvoltă de secole în Franţa. Aflăm mai multe despre istoria culinară şi gastronomică a Franţei, având ca sursă principală un studiu publicat pe această temă şi semnat de istoricul Patrick Rambourg.
Matei Vişniec:
Există, în Franţa, o imensă armată de "profesionişti ai gustului", compusă din bucătari de renume, din brutari, din cofetari, din viticultori, din fermieri care produc carne şi brânză de calitate, din patroni de bistrouri şi restaurante care îşi propun să menţină marea tradiţie a excelenţei culinare franceze. O bună parte dintre aceştia sunt implicaţi în această operaţiune, Săptămâna gustului, şi invitaţi să transmită publicului, dar mai ales tinerilor, "gustul" sau pasiunea pentru hrana sănătoasă şi savuroasă.
Nu întâmplător au fost prevăzute în acest sens numeroase intervenţii în şcoli, chiar la clasele mici, pentru a-i iniţia pe copii în ceea ce francezii numesc "arta de a trăi", pentru a-i învăţa să aprecieze şi să aleagă un produs alimentar. Scopul acestor intervenţii în şcoli este şi de a-i învăţa pe cei mici să-şi prepare singur un sandwich sau o salată care să conţină însă ingrediente de natură să încânte papilele gustative.
Săptămâna gustului este însă şi o deschidere spre tradiţiile culinare ale altor ţări, spre bucătăriile exotice şi chiar spre creaţiile culinare. În jur de 1000 de "ateliere" ale gustului vor funcţiona în această perioadă în extrem de numeroase localităţi din Franţa. Să nu uităm că, anul acesta, tradiţia şi gastronomia franceză au fost