Un vicepreşedinte politic şi un europarlamentar, ambii de la PDL, vorbesc despre reformarea din temelii a partidului prezidenţial: alegerile primare "deschise", în care cetăţenii, nu partidul, aleg candidaţii.
În acest moment, partidele politice îşi aleg singure, în spatele uşilor închise, candidaţii la primării, candidaţii la alegerile parlamentare şi candidatul la preşedinţia ţării. Alegerile primare, denumite "primary elections", schimbă acest lucru: practic, dacă partidele ar accepta acest sistem, atunci oricare cetăţean cu drept de vot o să voteze candidatul despre care el crede că ar trebui să candideze din partea partidului X la alegerile Y.
Exemplu: Înaintea campaniei electorale pentru Primăria Capitalei, PNL organizează alegeri primare deschise. Se înscriu în cursă Crin Antonescu, Călin Popescu Tăriceanu, Ludovic Orban, etc. În total, 10 candidaţi. Toţi bucureştenii cu drept de vot se duc şi votează din cei 10 candidaţi pe acela pe care ei cred că ar trebui să candideze din partea PNL pentru Primăria Capitalei. Dacă cetăţenii îl aleg pe Crin Antonescu, atunci partidul va merge în alegeri cu Crin Antonescu.
Vicepreşedintele PDL, Theodor Paleologu, a declarat luni, la RFI, că şi-ar dori alegeri primare la PDL pentru candidaţii la alegerile locale. "Exact ce s-a întâmplat în Franţa, unde Partidul Socialist şi-a desemnat candidatul (la alegerile prezidenţiale - n.r.) în cadrul unui proces electoral, la care au participat peste trei milioane de cetăţeni francezi. (...) Îmi doresc acest proces, iar Cristi Preda susţine şi el această idee. Deci iată că suntem doi care ne dorim alegeri primare deschise", a explicat vicepreşedintele PDL.
Cristi Preda a scris şi el pe blog, "de ce sunt bune alegerile primare", enumerând două avantaje majore:
1. Democratizarea accesului la funcţii. "Candidaturile nu sunt stabilite de "executivul" de