Cea mai tânără naţională din Europa, Muntenegru, a apărut pe harta fotbalului după Mondialul din 2006. Doar cinci ani mai târziu, echipa rapidistului Bozovic a ajuns la barajul pentru Euro, dintr-o grupă cu Anglia, Elveţia, Bulgaria şi Ţara Galilor. O surpriză la fel de mare este prezenţa în play-off a Estoniei, echipă care nu demult pierdea în Insulele Feroe, scor 0-2!
Deşi separarea Serbiei de Muntenegru s-a decis imediat după Cupa Mondială din 2006, micuţul stat din Balcani nu a luat startul în preliminariile pentru Euro 2008, din cauza conflictelor armate din ţară. Ulterior, Muntenegru s-a înscris în preliminariile pentru CM 2010, dar a terminat grupa doar pe locul 5, cu o singură victorie în zece partide. Naşterea unei noi naţionale avusese însă loc, iar aceasta avea să răstoarne toate calculele hârtiei în preliminariile pentru Euro 2012, terminând pe locul 2, înaintea Elveţiei, Bulgariei şi Ţării Galilor.
DOAR TREI ŞUTURI PE MECI!
Selecţionerul Branko Brnovic şi-a început cariera de antrenor chiar pe banca echipei naţionale şi este fidel sistemului tactic 4-4-2. Cu doar şapte goluri înscrise în preliminarii, Muntenegru lasă impresia că este o formaţie ultradefensivă, dar, cu toate acestea, "şoimii" pun mare preţ pe construcţie şi etalează un joc de pase elaborat. Statisticile lor nu arată grozav însă: în opt meciuri au tras doar 21 de şuturi pe poartă, adică de două ori mai puţin decât România! Şi mai puţin decât toate celelalte formaţii calificate la baraj.
ATAC DE SERIE A
Deşi vorbim de o naţională mică, Muntenegru nu duce lipsă de jucători valoroşi. Om de bază în apărare este Marko Baša, care a câştigat titlul în Franţa cu Lille anul trecut. Tot în apărare regăsim şi un jucător de la Manchester City, Stefan Savic. În linia de mijloc excelează Simon Vukcevic (Blackburn), care a jucat peste 100 de meciuri pentru Sporti