Duminică, pe 6 noiembrie, constănţenii ar trebui să voteze, în cadrul unui referendum, dacă sunt de acord cu desfiinţarea judeţului Constanţa. Cel puţin aşa a decis Curtea de Apel Constanţa, care a mediat o dispută între Consiliul Judeţean (CJ) şi Prefectură.
Când CJ a hotărât să organizeze un astfel de referendum, Prefectura a atacat în instanţă decizia, dar Tribunalul Constanţa nu i-a dat dreptate. Prefectul a făcut recurs la Curtea de Apel, dar nu a izbutit nici de această dată să obţină o decizie favorabilă. „Soluţia Tribunalului Constanţa, consfinţită de Curtea de Apel, constituie o sancţionare a abuzului prefectului, care a încercat să priveze cetăţenii judeţului Constanţa de dreptul fundamental de a fi consultaţi şi de a-şi exprima prin vot liber opţiunile privind viitorul lor şi al copiiilor lor", a precizat purtătorul de cuvânt al CJC, Cristian Moldovanu, imediat după ce a aflat sentinţa. Acesta a precizat că, având în vedere sentinţa Curţii de Apel Constanţa, Hotărârea Consiliului Judeţean de organizare a referendumului local devine executorie.
Palaz: „Când îi ceri îi moare boul"
Cu toate acestea, nu este sigur că referendumul se va organiza. „Referendumul se va organiza la fel cum se organizează cel din Cernavodă. Mi se pare că cetăţenii din Cernavodă trebuie să aibă aceleaşi drepturi şi să-şi exprime opţiunile ca ceilalţi locuitori", a spus acesta. Pentru a exprima plastic atitudinea şefului CJC, Palaz a folosit o zicală: „Când îi dai îi fată vaca, când îi ceri îi moare boul". Prefectul face referire la faptul că CJC nu a desemnat o persoană pentru organizarea unui referendum la Cernavodă, pentru demiterea primarului (membru PSD), pe motiv că nu e legal, iar în cazul unui referendum cerut de el spune că e legal. „Să se hotărască când are dreptate. Lucrurile sunt la fel. Chiar dacă degetele de la mână nu seamănă, te dor la fel când t