Executivul încă nu a prezentat public bugetul de stat pe 2012.
Bugetul de stat, cel mai important act al unui an fiscal, nu a fost finalizat în termenul legal de 15 octombrie şi va ajunge, din nou, cu întârziere în Parlament, guvernul Boc ţinând astfel pe loc toată economia în condiţiile în care oamenii de afaceri nu ştiu pe ce indicatori macroeconomici pot să se bazeze anul viitor.
Executivul nu poate să-şi facă bugetul pe 2012 fără indicaţiile misiunii FMI care vine la Bucureşti de-abia pe 25 octombrie, astfel că
şi-a asumat încă o dată încălcarea obligaţiei legale de a trimite proiectul în Parlament până la jumătatea acestei luni, astfel încât să existe timp suficient de dezbatere.
După ce FMI a anunţat înjumătăţirea prognozei de creştere economică la circa 2%, Ministerul Finanţelor trebuie să refacă schiţele proiectului de buget pe anul viitor. Ajustarea în jos a creşterii economice va antrena o diminuare a veniturilor bugetare şi, în consecinţă, ajustări pe partea de cheltuieli. Scenariul recăderii în recesiune a revenit, inducând un nou val de pesimism în mediul de business.
Din cauza riscurilor de contagiune cu problemele economiilor din zona euro, BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, a tăiat din nou prognoza de creştere economică pe 2012 cu un punct procentual, de la 2,9% la 1,9%, în timp ce perspectiva pentru 2013 a fost ajustată negativ de la 3,6% la 2,8%.
Guvernul nu este însă capabil să iasă pe piaţă cu nişte previziuni pe care să le şi justifice şi cărora să le dea credibilitate şi aşteaptă să vină experţii de la FMI şi CEsă-i facă socotelile şi să-i confecţioneze un buget.
Bugetul este aşteptat cu sufletul la gură de oamenii de afaceri pentru a avea un reper în construcţia propriilor bugete aferente anului viitor. Fără să ştie pe ce indicatori macro se bazează bugetul ţării şi care sunt premisele avute în v