Reglementarea contului bancar curent prin dispozitii incluse in Codul Civil reprezinta un element de noutate, care insa datorita caracterului succint si preponderent dispozitiv (institutia de credit si titularul de cont pot sa stabileasca contractual conditiile in care astfel de tranzactii bancare urmeaza sa se desfasoare) al prevederilor nu va produce un impact semnificativ in ceea ce priveste activitatea institutiilor de credit sau pozitia contractuala a clientilor - titulari de cont.
Unele dintre prevederile introduse de Codul Civil nu par a fi complet armonizate cu practica bancara; spre exemplu, stabilirea contractuala a unui termen de preaviz pentru operatiuni fara numerar in contul bancar curent nu este uzuala, fiind de asteptat sa nu aiba un impact practic. In mod similar, compensarea automata a soldurilor active si pasive dintre institutia de credit si titularul de cont nu este in general acceptata de institutiile de credit, fiind limitata prin prevederi contractuale.
Astfel, in ceea ce priveste institutiile de credit impactul va fi mai ales de natura logistica, in sensul in care acestea vor trebui sa insuseasca noile prevederi si sa adapteze in mod corespunzator documentatia standard referitoare la deschiderea si operarea contului bancar curent, precum si orice alte documente bancare relevante in materia contului bancar curent.
Cu referire la clientii titulari de cont, acestia vor trebui sa parcurga cu atentie prevederile documentatiei de deschidere si operare a conturilor bancare curente, pentru a intelege drepturile si obligatiile pe care le au. Cu toate acestea, in general, acest tip de documentatie contractuala este de adeziune, posibilitatea de interventie a clientilor asupra termenilor si conditiilor aplicabile contractelor de cont bancar curent fiind de cele mai multe ori foarte limitata.
Pasii pe care ban