Prognozele prezentate de presa britanică, care prevăd ierni foarte reci în Europa, sunt contrazise de meteorologii de la noi, care spun că nu avem deocamdată de ce să ne temem.
De câteva zile a început să ningă în regiunile înalte, iar stratul de zăpadă a ajuns la câţiva centimetri, ceea ce ne face să luăm în serios prognoza prezentată recent de meteorologii britanici care au anunţat că e posibil să înceapă o minieră glaciară. România ar urma să fie şi ea afectată de o iarnă cu temperaturi foarte scăzute, multă zăpadă, iar pe viitor temperaturile se vor meţine scăzute faţă de normal, aşa cum sunt acum, la jumătatea lunii octombrie.
Meteorologii de la noi sunt sceptici în privinţa acestor informaţii şi spun că încă nu se poate face o prognoză privind iarna din România. Informaţiile fundamentate ştiinţific despre cum va arăta iarna 2011-2012 vor fi disponibile abia spre sfârşitul lunii noiembrie. „Ce putem spune acum este ca în luna decembrie să ne aşteptăm la valori ale temperaturii şi precipitaţiilor apropiate de limitele normale ale acestei luni", a declarat Roxana Bojariu, coordonatorul Secţiei de Climatologie de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
În ceea ce priveşte informaţia că va începe o minieră glaciară, deocamdată nu există nici o certitudine în această privinţă. „Informaţiile despre o mică eră glaciară care ar urma să vină sunt simple speculaţii, nefondate, ale unor persoane care n-au înţeles rezultatele unui studiu ştiinţific publicat recent în Nature Geoscience", a afirmat Roxana Bojariu. Studiul respectiv vorbeşte despre faptul că ar putea exista o legătură cauzală între variaţiile activităţii solare şi condiţiile de iarnă în emisfera nordică. Atunci când se reduce activitatea solară, iarna, se produc modificări în circulaţia atmosferică, care favorizează pătrunderile de aer mai rece, de origine arctică. Aceasta înseam