În ciuda unei istorii tumultoase, marcate de multe strămutări de populaţie, la graniţele polono-germane s-au format identităţi comune în oraşele Slubice şi Frankfurt-Oder, Guben şi Gubin sau Görlitz şi Zgorzelec. Municipalitatea virtuală Slubfurt este un exemplu de creare a unei identităţi transfrontaliere polono-germane.
Articol din dosarul "Polonia, marea putere a Estului" din ediţia nr. 24 a FP România, din 12 septembrie la toate standurile de presă.
Rezultat din combinarea numelor a două oraşe: Slubice din Polonia şi Frankfurt Oder din Germania, Slubfurt este "o municipalitate virtuală" destinată celor care se simt polono-germani şi doresc să trăiască o viaţă comună. Proiectul a fost lansat de pictorul Michael Kurzwelly în 1999, iar în anul 2000 Slubfurt a fost înregistrat în Registrul oraşelor europene.
“Când am venit eu aici în 1989, nu se putea vorbi despre o identitate transfrontalieră. Am creat pur şi simplu un spaţiu comun, aşa cum îl simţeam eu, şi apoi l-am făcut realitate”, povesteşte Kurzwelly, care se ocupă cu construirea de noi realităţi şi care a trăit în ambele ţări.
Slubfurt nu este însă doar un construct, o realitate paralelă cu care lucrează un artist. Are deja propriul său Parlament, la care participă aproximativ 100 de oameni din Slub şi din Furt şi o Constituţie, elaborată de un grup de studenţi ai lui Kurzwelly de la Universitatea Europeană Viadrina din Frankfurt-Oder. Există şi o lege electorală, iar pentru a fonda un partid trebuie să se adune cel puţin doi locuitori din Slub şi doi din Furt, explică Kurzwelly. Printr-un schimb de idei rapid, în sistem speed-dating, oamenii văd care cu cine se potriveşte ca idei şi fondează partide. Aşa au apărut şapte formaţiuni, care şi-au făcut campanie electorală cu afişe în ambele limbi: poloneză şi germană.
Reacţii adverse
În Parlament s-a