Protestatarii din intreaga lume inspirati de miscarea americana "Occupy Wall Street" sunt decisi sa manifeste pasnic si din ce in ce mai numeros, pentru un nou tip de democratie. Pana duminica seara, miscarea "Occupy..." se raspandise in 950 de zone din 80 de tari de pe tot globul.
In Londra, duminica, manifestantii se declarau pregatiti pentru mitinguri de lunga durata si avertizeaza ca "acesta e doar inceputul", scrie The Independent.
Si-au instalat o tabara improvizata, cu bucatarie, toalete, peste 75 de corturi si un centru media, si protesteaza calm. Jen Witts, in varsta de 31 de ani, spune: "Guvernul nu mai lucreaza pentru oameni". La randul sau, un alt protestatar, Gavin Smart, avertizeaza: "Toata lumea cere un nou stil de democratie. Asta nu este un protest care sa tina un weekend".
Ministrul britanic de Externe, William Hague, a tinut insa sa sublinieze ca protestele stradale nu pot rezolva criza financiara, intrucat "raspunsul este ca guvernele sa controleze datoriile si deficitele".
Desi toate protestele au imprumutat sloganul miscarii americane - "Suntem cei 99%", manifestatiile din Europa nu sunt la fel de violente ca si in SUA, cu exceptia Romei, unde protestatarii au incendiat masini si s-au ciocnit cu politia.
Zeci de orase din SUA si Europa au avut parte, in weekend, de proteste tip "Occupy Wall Street". In total, contagiunea a curpins, pana acum, 950 de zone din 80 de tari. Sloganul miscarii, "We are the 99 per cent", face referire la acel procent de 1% de bogati care controleaza finantele lumii, in vreme ce miliarde traiesc in saracie.
La New York, locul unde s-a nascut miscarea de protest, au avut loc, weekendul acesta, cele mai ample proteste - si s-au soldat cu zeci de arestari. Proteste s-au inregistrat si in alte orase americane, 5.000 de oameni marsaluind in fata primarie