Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Horaţius Dumbravă, explică, pentru \"Evenimentul zilei\", de ce a propus tăierea pensiilor judecătorilor corupţi. Sursa: CODRIN PRISECARU
După ultimele acuzaţii de corupţie la nivelul Justiţiei, când două judecătoare au fost puse sub urmărire penală pentru că ar fi luat mită de la un om de afaceri pentru a-l favoriza într-un dosar, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Horaţius Dumbravă, a ieşit cu o reacţie fermă. El propune ca un judecător corupt, care se pensionează, să primească pensia după cât a cotizat la sistemul de pensii şi nu după criteriul care prevede că magistraţii primesc pensie 80 la sută din ultimul salariu brut pe care îl încasează ca şi judecător sau procuror.
Într-un interviu acordat "Evenimentului zilei", preşedintele CSM explică de ce a luat această măsură.
Evenimentul zilei: Aţi lansat în ultima vreme o idee interensantă pentru sistemul judiciar, şi anume tăierea pensiilor de serviciu pentru magistraţii condamnaţi pentru corupţie. De ce abia acum această idee de reformă?
Horaţius Dumbravă: În ultima vreme, câţiva magistraţi au fost condamnaţi penal pentru fapte de corupţie în legătură directă cu activitatea juris dic ţională şi, cu toate că sunt condamnaţi definitiv, beneficiază de pensii de magistraţi. Or, infracţiunile comise de aceştia au la bază tocmai vicierea actului de justiţie, ca atribuţie esenţială a activităţii de justiţie.
De asemenea, multe acţiuni disciplinare nu au putut fi finalizate pentru că, intempestiv, astfel de magistraţi au solicitat ieşirea la pensie.
Pe de altă parte, este şi o chestiune de demnitate ca magistrat să accepţi, atunci când eşti acuzat, poate pe nedrept, de săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, finalizarea anchetei şi a soluţionării cauzei, tocmai pentru a aduce lumină şi